Aktuelle foredrag

Kendte og glemte – utrolige historier fra Østgrønland

Det er velkendt, at Hans Egede først bosatte sig i Nuuk området i sin søgen efter nordboerne. Der fandt Egede da også norrøne bosætninger som han rigtigt mente måtte være ’Vesterbygden’. Egede forfulgte længe en ide om at finde de øvrige norrøne bosættelser kaldet ’Østerbygden’ på Østkysten.

Trods flere forsøg nåede han aldrig frem til Østkysten. Storisen og den sydgående strøm har gennem århundreder effektivt isoleret den østgrønlandske befolkning. Det blev op til andre at følge op på denne ide som jeg blandt andet fortæller om i foredraget.

Ajukutook. Foto Thalbitzer

Østgrønland blev på denne måde af flere omgange mål for er kapløb, dels om hvem der først nåede frem til ’det uberørte Inuit folk’, dels om hvem der først fik kortlagt den lange ’ukendte’ kyststrækning og evt. til trods for at der allerede var en fast boende befolkning evt. kunne rejse suverænitets krav på landet.

I foredraget tager vi sammen vi på en rejse og nærmer os Østgrønland fra oven, fra nord, vest- og sydfra.

Foredraget inddrager viden og utrolige historier om Østgrønlands smukke folkefærd ’iiviit’. Med mange kendte og ukendte kilder blandt andre Uitsatikitseq, William Thalbitzer,  Maratse.

Der inddrages egne oplevelser blandt andet fra en 2000 km kajakekspedition fra Illoqqortoormiut til Tasiilaq.

Desuden fremlægges der tanker om hvorledes koloniseringen har påvirket samfundsudviklingen og hvordan nye kræfter kan findes.

Dette foredrag blev i sit udgangspunkt til på opfordring af Peter Vagn-Jensen og afholdt første gang i januar i år:

’Jeg kontaktede Jørn, fordi vi var nogle stykker, der havde været på en hundeslæde ekspedition til NØ Grønland. Vi ønskede, at mindes denne vidunderlige tur og dette storslåede land med en middag og et spændende og unikt foredrag om Grønlands natur, kultur og befolkning. Jørn var meget lydhør og fleksibel overfor alle vores ønsker og vi havde en fantastisk middag, hvor vi nød godt af Jørns dejlige personlighed og mangfoldige viden om alle aspekter i Grønland. Peter Vagn-Jensen, Selchausdal gods’.

Er du interesseret i dette foredrag kontakt mig gerne via mail: joernberglund@gmail eller ring på mobil 50 47 57 04