Ny forkvinde for Inatsisartut Grønlands Parlament

Mimi Karlsen er valgt som ny forkvinde for Inatsisartut, Grønlands parlament og lovgivende forsamling. Hun Ses her med den afgående formand Kim Kielsen der har valgt at trække sig.(Foto 22 sept. 2023)

Ved dette års efterårsamling løftede Landstyre formand Muté B. Egede sløret for parlamentariske rokader og nye tiltag i den politiske støbeske. Mimi Karlsen, afgår som naalakkersuisoq for sundhed og blev i stedet valgt som ny forkvinde for Inatsisartut, da forhenværende Landstyre formand og nu også tidligere Landstings formand Kim Kielsen har valgt at trække sig.

Karl Tobiassen, der var naalakkersuisoq for fiskeri og fangst har også trukket sig og er nu erstatet af Kim Kielsen. Agathe Fontain er atter blevet Naalakkersuisoq for Sundheds området.

Naalakkersuisoq Vivian Motzfeldt har overtaget Selvstændigheds området der er lagt ind under Udenrigsanliggender som primært har til opgave at forberede yderligere overtagelser af ansvarsområder fra den danske stat samt yderligere kvalificering af selvbestemmelsesprocessen.

Den grønlandske lovgivende forsamling Inatsisartut startede efterårssamlingen i fredags 22. 9 2023.

Vil du arrangere et foredrag eller kursus om Grønland kig ind på min hjemmeside joernberglund.dk eller kontakt mig via mail: joernberglund@gmail eller ring på mobil +45 50 47 57 04

Historisk lavpunkt udløser udredningsarbejde

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og Landstyreformand Múte Bourup Egede, ved pressemøde Nuuk 22.6.2023 (Foto Naalakkersuisut.gl)

Søger du, at øge din forståelse eller vil du indgå i en dialog om relationer mellem Danmark og Grønland, tilbyder jeg at holde foredrag om det.

De fleste er nok klar over at forholdet mellem Grønland og Danmark har nået et historisk lavpunkt, som nu også har udløst et omfattende undersøgelsesarbejde.

Ligesom udredningsarbejdet har som mål, vil jeg med mine foredrag også gerne bidrage til at der skabes en god og informeret dialog om de udfordringer der er opstået.

Men man kommer desværre ikke uden om, at rækken af møgsager står i kø.

Det er derfor betimeligt, at der er nedfældet et kommissorium til et udredningsarbejde der skal lave en historisk udredning som skal kaste lys på de mørke sider i relationerne mellem Danmark og Grønland.

Det drejer sig altså om, at få klarlagt fortidens synder, så Grønlands Inuit der er ramt eller har oplevet overgreb bliver hørt, men også om at danskerne og Danmark skal se egen fortid i øjnene.

Kommissoriet siger at:

– Den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark skal på et fagligt grundlag udgøre et bidrag til en fælles proces om at afdække og forstå historien, erkende konsekvenserne af de beslutninger, som blev truffet, og de handlinger, som blev gennemført, for derigennem at skabe forudsætning for forsoning med fortiden.    

Udredningen skal endvidere omhandle de væsentligste beslutninger, begivenheder og øvrige forhold , handlinger og forløb, som medvirkede til at præge udviklingen af Grønland, forholdet mellem Grønland og Danmark, eller som fik konsekvenser for den grønlandske befolkning.

Du kan hente og læse hele kommissoriet  her.

Landsstyreformand Múte B. Egede siger om kommissoriet i en pressemeddelelse:

-Alle grønlændere lever med omkostningerne af relationen mellem Grønland og Danmark, som har haft omfattende konsekvenser for Grønlands udvikling. Nogen lever med dybe personlige ar, mens andre er berørt gennem nære relationer. En ting er dog sikkert: alle grønlændere lever med konsekvenserne.

I de seneste 10 år har jeg gennem min foredragsvirksomhed selv arbejdet på at øge forståelsen mellem Grønland og Danmark som også er målet for det omtalte undersøgelsesarbejde og hilser det derfor særdeles velkomment.

Så er du interesseret i hvordan jeg som foredragsholder, beriget med både med dansk- og grønlandsk Inuit kulturbaggrund har levet og søgt forståelse af relationerne mellem Grønland og Danmark,  kan du bestille et foredrag hos mig på tlf. +45 50 47 57 04.

Kig også ind på min hjemmeside og se andre spændende foredrags tilbud.

Indlandsisens afsmeltning vækker bekymring

Zachariae-gletsjeren i Nordøstgrønland.

Grønlands gletsjere smelter i uset høj fart. I de seneste 20 år er isens afsmeltning femdoblet sammenlignet med tal fra 80 og 90’erne.

Siger adjunkt Anders Bjørk på vegne af en gruppe forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland og amerikanske forskere til det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.

Bjørk fortæller, at der er ca. 22.000 gletsjere på Grønland. Af disse har forskergruppen, undersøgt 1000 udvalgte gletsjeres udvikling for de seneste 130 år gennem satellitbilleder og gamle luftfotografier fra Rigsarkivet. Fotos som tidligere blev brugt som udgangspunkt for landkort. I alt har forskerne nærstuderet 200.000 gamle fotos.

Forskerne vurderer, at afsmeltningen i dag er på ca. 25 meter om året, mens den før årtusindskiftet var på omkring fem meter om året. Ifølge Ritzaus Bureau, 10.11 2023 nævner Anders Bjørk to formål med undersøgelsen:

– Vi kan nu sige med sikkerhed, at gletsjerne er gået ind i en ny fase. De smelter rundt langs hele Grønlands kyst. Selv ved de nordligste gletsjere sker der en ekstremt hurtig afsmeltning.

– For det andet kan tallene bruges i klimamodeller som fremskrivninger af, hvad der vil ske med havniveauet i fremtiden, siger Anders Bjørk.

Set i lyset af Golfstrømmens og Grønlandspumpens svækkelse vækker det fornyet bekymring om klimaforandringernes omfang og konsekvenser.  

Vil du høre mere om klimaforandringer i Grønland book et foredrag hos https://joernberglund.dk/ tlf +45 50 47 57 04

Et større reformarbejde venter den nye Naalakkersuisut – Grønlandske regering

Muté B. Egede meddelte i dag 25. september 2023 ændringerne i sammensætningen af Naalakkersuisut – Grønlands Landstyre. Foto 25.9 2023

Landstyreformand Muté B. Egede meddelte på et pressemøde i dag sammensætningen af den nye Grønlandske regering – Naalakkersuisut, som består af fem ministre fra partierne Inuit Ataqatigiit (IA) og fem fra Siumut:

 • Erik Jensen (Siumut) skal være naalakkersuisoq for finanser og skatter.
 • Naaja Nathanielsen (IA) skal være naalakkersuisoq for erhverv, handel og råstoffer, justitsområdet og ligestilling.
   
 • Vivian Motzfeldt skal være naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender. 
   
 • Aqqaluaq B. Egede (IA) skal være naalakkersuisoq for børn, unge, uddannelse, kultur, idræt og kirke. 
   
 • Kim Kielsen (Siumut) skal være naalakkersuisoq for fiskeri og fangst.
   
 • Agathe Fontain (IA) sætter sig på sundhedsområdet. 
   
 • Kalistat Lund (IA) fortsætter med landbrug, selvforsyning, energi og miljø.
   
 • Hans Peter Poulsen fra Siumut skal være naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur. 
   
 • Jess Svane (Siumut) bliver naalakkersuisoq for arbejdsmarked, familie- og socialområdet og indenrigsanliggender.

Store arbejds- og reformopgaver vedrørende sundhed, skat og boliger venter på at blive løst af de nye naalakkersuisut – det grønlandske landsstyre.

Vil du læse hele Landstyreformand Muté B. Egede’s åbningstale kan du finde den her https://naalakkersuisut.gl/Nyheder/2021/09/2409_aabningstale?sc_lang=da  

Book i november og spar en “tusse” : Foredrag om kendte og glemte – utrolige historier fra Østgrønland.

Efter 2000 km i kajak, står Jørn Berglund ved kajakken i Kuummiut 1980.  Foto: Ivar Silis
I november måned får du 1000 kr i rabat hvis du booker foredraget “Om kendte og glemte – utrolige historier fra Østgrønland” i år!  Ring på +45 50 47 57 04
 
Vandringsmand
Har fundet skygge
Under egetræet eller cypressen
Ser drømmestrejf
I Ayas smil
 
Jørn Riel er død – hans forfatterskab lever. I 1998 var jeg så heldig at tale med den store danske forfatter under hans besøg i Nuuk hvor han signerede bøger i boghandlen Atuakkat.
Har du lyst til at høre mere om Riel har jeg inddraget hans forfatterskab i mit foredrag om kendte og glemte – utrolige historier fra Østgrønland. https://joernberglund.dk/aktuelle-foredrag-om-oestgroenland/  
 

Jørn Riel er død – forfatterskabet lever

I 1998 var jeg så heldig at tale med den store danske forfatter under hans besøg i Nuuk hvor han signerede bøger i boghandlen Atuakkat. Det venlige smil og rolige stemme vil jeg for altid forbinde med hans omfattende forfatterskab. Et møde som forstærkede mit positive indtryk af denne formidable fortæller. Riel modtog Akademiets Store Pris i 2010.

Forfatteren Jørn Riel døde d. 18.8 2023 i Kuala Lumpur.

Har du lyst til at høre mere om Riel har jeg inddraget hans forfatterskab i mit foredrag om: Kendte og glemte utrolige historier fra Østgrønland.

Vandringsmand

Har fundet skygge

Under egetræet eller cypressen

Ser drømmestrejf

I Ayas smil

                                                                                                                                       Humlebæk 27.08.2023

Kendte og glemte – utrolige historier fra Østgrønland

Østgrønland har af flere omgange været mål for kapløb. Hvem kom først frem til ’det uberørte Inuit folk’ og hvem fik først kortlagt den lange ’ukendte’ kyststrækning. Hvem kunne rejse suverænitets krav på landet, til trods for, at der allerede var en fastboende befolkning i Grønland.

I foredraget rejser vi sammen og nærmer os Østgrønland fra oven, fra nord, vest- og sydfra.

Foredraget inddrager viden og utrolige historier om Østgrønlands smukke folkefærd ’iiviit’. Med mange kendte og ukendte kilder blandt andre William Thalbitzer og Maratse.

Foto W. Thalbitzer

 

Foredraget inddrager også egne oplevelser og flotte fotos fra en 2000 km kajakekspedition fra Illoqqortoormiut til Tasiilaq.

Der fremlægges tanker om hvordan kolonisation og afkolonisering har påvirket samfundsudviklingen og hvordan nye kræfter kan findes.

På opfordring af Peter Vagn-Jensen blev foredraget skabt og afholdt i januar i år:

’Jeg kontaktede Jørn, fordi vi var nogle stykker, der havde været på en hundeslæde ekspedition til NØ- Grønland. Vi ønskede, at mindes denne vidunderlige tur og dette storslåede land med en middag og et spændende og unikt foredrag om Grønlands natur, kultur og befolkning. Jørn var meget lydhør og fleksibel overfor alle vores ønsker og vi havde en fantastisk middag, hvor vi nød godt af Jørns dejlige personlighed og mangfoldige viden om alle aspekter i Grønland. Peter Vagn-Jensen, Selchausdal Gods’.

Er du interesseret i dette foredrag – kontakt mig gerne via mail: joernberglund@gmail eller ring på mobil +45 50 47 57 04

Grønlands selvstændighed eller fri-association

Nuuk set fra kyst passagerskibet Sarfaq Ittuk på vej sydover september 2022. Foto J. Berglund (C)

I dag d. 28 april 2022 overdrog Naalakkersuisut (Grønlands regering) et forfatningsudkast til Inatsisartut (Grønlands parlament). Dette skete med tale af Naalakkersuisut Siulittaasuat – Landstyreformand Múte Bourup Egede og til musik af Juaaka Lyberth med band, ved en symbolsk overdragelse af Forfatningskommissionens arbejde på Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet.

Kunne du tænke dig, at forstå de nærmere forhold omkring det nye forfatningsudkast kan du bestille et foredrag af mag. art. Jørn Berglund tlf 50 47 57 04.

Der er ikke tale om erklæring af en selvstændig grønlandsk nation. Dertil tilsiger realpolitiske hensyn, at der først bør etableres et bæredygtigt kulturelt og samfundsøkonomisk fundament.

Foredraget fremlægger tanker om hvordan dette kan skabes og giver bud på vejen dertil.

 

Selvstyretårnet en regnfuld septemberdag 2022. Foto J. Berglund (C)

 

I den forbindelse identifiserer jeg tre hovedspørgsmål eller forhold der er indbyrdes afhængige og som derfor bliver afgørende for skabelsen af en kulturel og samfundsøkonomisk bæredygtighed.

Mange vigtige udfordringer ligger i af finde de rette veje og midler til at nå disse mål. Der kan anføres en række andre mindre delmål. Du kan høre mere om dette ved, at aftale og booke et foredrag af mag. art Jørn Berglund via Joernberglund.dk

Du vil også høre om muligheder og behov for at omtænke sikkerheds- og udenrigspolitiske spørgsmål herunder hævelse af beskatning, leje- og afgifter relateret til militære installationer radar base, luftvejs- og havnefaciliteter.

Endelig vil du høre om en ordning som kaldes ’fri association’ der tænkes etableret i forholdt til Danmark og EU, samt andre nationalstater herunder Canada og USA.

Skabelse og indgåelse af sådanne ordninger kan måske udfylde det politiske vacuum der er opstået mellem Danmark og Grønland efter vedtagelsen af Selvstyreloven.

Vil du arrangere er foredrag eller et debat arrangement skriv eller ring til +45 50 47 57 04.

 

Ved lov skal tid bestemmes

Onsdag 11. maj 2022 overtog Grønland ansvaret for tidens bestemmelse. Ved overdragelsen udtalte daværende ressort minister Trine Bramsen med klædelig underfundighed, at ”det var på tide, at vi fik slået fast, at det er selvstyret, der selv fastsætter deres egen tid. Selvfølgelig skal Grønland selv varetage den opgave. Jeg er sikker på, at de vil gøre det med stor tidsmæssig præcision.” (www.trm.dk)

Vi ser frem til at drøfte og beslutte vinter og sommertid samt tidszone-fastsættelse i Grønland i vores eget parlament Inatsisartut…, sagde Múte ved underskrivelsen d. 11 maj 2022. Foto trm.dk

Nu har Inatsisartut, Grønlands lovgivende forsamling så besluttet, at anvende denne nye myndighed til ved lov at ændre på tiden i år.

Med beslutningen imødekommes ønsker fra det grønlandske erhvervsliv om, at skabe flere vågne timer sammen med de markeder, Grønland handler med. (Ritzaus Bureau 12. maj 2022)

Der er som vanligt indført sommertid i Grønland. En time frem ligesom i Danmark. Men når der til oktober i Danmark overgås til vintertid vil dette ikke ske i Grønland.

Det meste af Grønland vil med den nye lovændring der trådte i kraft d. 25. marts 2023 ikke gå tilbage til vintertid i oktober.

Det betyder at der fra og med oktober blot vil være to timers forskel mellem Grønland og Island, Færøerne og Storbritannien.

Foruden at der bliver tre timers forskel mellem Grønland og Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og andre dele af Vesteuropa. Samt en forøgelse af tidsforskellen til Nordamerika med en time.

Tid fastlægges ved lov og de tal vi ser på vores ure. Her har Dali åbnet for tidens elasticitet og forståelsen heraf.

Ittoqqortoormiit følger sin egen tidszone, hvor de er 2 timer foran resten af Grønland. Naalakkersuisut, Grønlands regering har startet en høringsproces om, hvorvidt borgerne i Ittoqqortoormiit ønsker at overgå til den nye almindelige tidszone, eller om de ønsker at fortsætte i den tidszone de har nu. (Form. Dept – Naalakkersuisut.gl)

Book et foredrag herom hos joernberglund.dk eller ring +45 50 47 57 04

Frontløbere for Grønlands Selvstyre før og nu

Sydgrønlands Forstanderskab samlet i Qaqortoq 1910 – den Grønlandske parlamentarismes frontløbere. Foto Jokum Møller.

Forstanderskaberne i Grønland blev på mange måder kimen til parlamentarisme, politisk medindflydelse og demokrati i Grønland. Den var groet i H. Rinks have og fik et liv på lidt over et halvt århundrede. I 1910 samledes de Sydgrønlandske Forstanderskaber i Qaqortoq under ledelse af Inspektøren af Sydgrønland O. Bendixen. De ses på fotoet foroven.

Formanden for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede, naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund, naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender Jess Svane, naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv samt Handel Vivian Motzfeldt er Selvstyrets frontløbere på rejse i Sydgrønland. Foto Naalakkersuisut.gl

Idag 10. marts 2023 slutter frontløberne for Grønlands Selvstyre under ledelse af Naalakkersuisut Siulittaasuat Muté Bourup Egede deres 4 dages rejse i Sydgrønland. Hvor de har holdt møder med borgmesteren i Kommune Kujalleq, Stine Egede, og andre samarbejdspartnere, studerende, borgere og virksomheder.

Måske har de haft mulighed for at drøfte selvforsynings forhold i Grønland med henblik på hvorledes landets egne produkter fx, kartofler kan leveres, hele året, og til hele Grønland.

Måske har de drøftet mulighederne for udvikling af turismen eller at knytte vejforbindelse mellem Narsarsuaq og Qassiarsuk fx i samarbejde med USA’s ingeniør og marinekorps i lyset af den nye amerikanske Arktiske strategi. 

Vil du vide mere om Grønlands samfund, politisk liv og historie kontakt da gerne Jørn Berglund +45 50 47 57 04. Se også joernberglund.dk