Mit arktiske liv

Jeg er født i den lille by Maniitsoq i Vestgrønland. Stedet kaldtes engang Zuickerbrood – opkaldt af hollandske hvalfangere i 1600 tallet som syntes, at bjergene lignede gammeldags sukkertoppe.

Min far var en meget ung nordjyde, der efter at have mødt min grønlandske mor i Hellerup, begav sig ud på eventyret, at starte familie og åbne sin egen lille købmandshandel i Maniitsoq. Dengang i 1950’erne havde byen ca. 1500 indbyggere og er i dag vokset til omkring 3.700 indbyggere.

Så det var noget af et eventyr, min far og mor havde kastet sig ud i. Samme år hvor grundlovsændringen afsluttede den Kongelige Grønlandske Handels monopol og gjorde Grønland til et amt. Min mor arbejdede først på Maniitsoqs postkontor og senere i Politiembedet som kontorassistent. Hun var, hvis ikke den første så, blandt de allerførste kontoruddannede kvinder i Grønland.

Som fire-årig rejste jeg til Danmark sammen med min familie. I min ungdom i Roskilde funderede jeg undertiden over det mærkelige i ikke at kunne tale grønlandsk, men dog alligevel at have formået at lære en 4-5 andre sprog. Så efter gymnasiet besluttede jeg selv, at tage kontakt til min familie i Fiskenæsset lidt syd for Nuuk. Det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning først som arkæolog og ekspeditionsmand fulgt af et livslangt engagement i Grønlands samfundsudvikling og oprindelige folks situation i arktis.

Deltagelse i arkæologiske projekter og ekspeditioner:

  • Aasivissuit projektet – arkæologisk udgravning af en renjæger lejr.
  • Knud Rasmussen Mindeekspedition til Kap Seddon, Melvillebugten.
  • Ejnar Mikkelsens Mindeekspedition 2000 km i kajak i Østgrønland.
  • Etno-arkæologisk udgravning af Ikaasap Iddiva, Kulusuk og Tasiilaq.
  • Et års feltarbejde i Nordalaska på hvalfangst og med ophold i olie felterne.

Jeg færdiggjorde min magister-konference i 1989 og flyttede til Nuuk. Fik arbejde på NI Handelsskolen og Journalist Uddannelsen i Grønland. Det første år i tæt samarbejde med Kuupik Kleist, den senere landsstyreformand. Her lavede jeg en større Medieundersøgelse, underviste i TV og videoproduktion og arrangerede mediekurser for lokal TV-folk og andre mediefolk. Desuden underviste jeg handelsskole elever i blandt andet engelsk, samfundsfag, kommunikation, virksomhedslære og projektarbejde.

Jeg deltog også i gennemførelsen af to studieture til det daværende Sovjet Unionen. Den første var en del af Next Stop Sovjet sammen med Kuupik Kleist og grønlandske journalistelever til Moskva. Den anden var sammen med Kunstskole Leder, Arnannguaq Høegh og Kunstskolens elever til Leningrad, Moskva, Magadan, Anadyr og Ueleen i Chukotka, Sibirien.

For at gøre en lang historie kort har jeg også været gæsteforsker og cencor på Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet, og arbejdet på Grønlands Statistik, Kalaallit Nunaata Radioa (KNR), Qorsussuaq Skole og været Leder af Nuuk Kunstmuseum. På sidstnævnte kuraterede jeg åbningsudstillingen af den nye kunstfløj i 2007.

Har du lyst til at høre mere om mit arktiske liv og få en dialog kan du booke et foredrag.

Pris mm. aftales individuelt ring på mobil:  50 47 57 04

Mail: Kontakt@joernberglund.dk