Mit arktiske liv og klimaforandringer i Grønland

Jeg har rejst og arbejdet i store dele af Grønland og deltaget i flere ekspeditioner, blandt andre sammen med den bogaktuelle John Andersen på en 2000 km kajakekspedition langs Østgrønlands farlige Blossevillekyst.

Med udgangspunkt i mine oplevelser fortæller jeg om mit livslange engagement i Grønlands udvikling og udfordringer, opture såvelsom nedture.

Jeg er stadig på sporet af UNESCO verdensarven i Grønlands. Fortællingen herom er både lærerig, spændende og dramatisk. Den tilbydes i sin helhed eller som dele af et foredrag vi kan aftale sammen.

Men det var altså noget af et eventyr min far og mor havde kastet sig ud i samme år 1953 hvor grundlovsændringen afsluttede den Kongelige Grønlandske Handels monopol og gjorde Grønland til et amt i Kongeriget Danmark.

Til dette eventyr hører at jeg blev født i den lille by Maniitsoq i Vestgrønland. Stedet kaldtes engang Zuickerbrood – opkaldt af hollandske hvalfangere i 1600 tallet som syntes, at bjergene lignede gammeldags sukkertoppe.

Min far var en meget ung nordjyde, der efter at have mødt min grønlandske mor i Hellerup, besluttede sig for, at starte familie og åbne sin egen lille købmandshandel i Maniitsoq. Dengang i 1950’erne havde byen ca. 1500 indbyggere og er i dag vokset til omkring 3.700 indbyggere.

Min mor arbejdede først på Maniitsoqs postkontor og senere i Politiembedet som kontorassistent. Hun var, hvis ikke den første så, blandt de allerførste kontoruddannede kvinder i Grønland.

Som fire-årig rejste jeg til Danmark sammen med min familie. Jeg læste meget som barn. Rejseromaner fra de syv verdenshave og Knud Rasmussens ekspeditions beretninger var yndet læsning. I min ungdom i Roskilde funderede jeg undertiden over at jeg ikke at kunne tale grønlandsk, men dog alligevel havde lært 5 andre sprog.

Så efter gymnasiet besluttede jeg selv, at tage kontakt til min familie i Qeqertarsuatsiaat – Fiskenæsset lidt syd for Nuuk. Det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning. Der førte til et liv først som etno-arkæolog og ekspeditionsmand fulgt af et livslangt engagement i Grønlands samfundsudvikling og oprindelige folks situation i Arktis.

Deltagelse i arkæologiske projekter og ekspeditioner:

  • Aasivissuit projektet – arkæologisk udgravning af en renjæger lejr.
  • Knud Rasmussen Mindeekspedition til Kap Seddon, Melvillebugten.
  • Ejnar Mikkelsens Mindeekspedition 2000 km i kajak i Østgrønland.
  • Etno-arkæologisk udgravning af Ikaasap Iddiva, Kulusuk og Tasiilaq.
  • Et års feltarbejde i Nordalaska på hvalfangst og med ophold i olie felterne.
  • På sporet af verdensarven i Kujataa blandt fåreavlere og nordboruiner.

Jeg færdiggjorde min magisterkonference i 1989 og flyttede til Nuuk. Fik arbejde på Handelsskolen NI og Journalistuddannelsen i Grønland. Det første år i tæt samarbejde med Kuupik Kleist, den senere landsstyreformand. Her lavede jeg en større Medieundersøgelse, underviste i TV og videoproduktion og arrangerede mediekurser for lokal TV-folk og andre mediefolk. Desuden underviste jeg handelsskole elever i blandt andet engelsk, samfundsfag, kommunikation, virksomhedslære og projektarbejde.

Jeg deltog også i gennemførelsen af to studieture til det daværende Sovjet Unionen. Den første var en del af Next Stop Sovjet sammen med Kuupik Kleist og grønlandske journalistelever til Moskva. Den anden også episke tur var sammen med Kunstskoleleder, Arnannguaq Høegh og Kunstskolens elever til Leningrad, Moskva, Magadan, Anadyr og Ueleen i Chukotka, Sibirien.

For at gøre en lang historie kort har jeg også været gæsteforsker og censor på Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet, og arbejdet på Grønlands Statistik, Kalaallit Nunaata Radioa (KNR), lærer på Qorsussuaq Skole og været Leder af Nuuk Kunstmuseum. På sidstnævnte kuraterede jeg sammen med Arnannguaq Høegh åbningsudstillingen af den nye kunstfløj i 2007.

Book et foredrag på mobil:  +45 50 47 57 04 eller send en mail.

Pris mm. aftales individuelt

Mail: Kontakt@joernberglund.dk