På sporet af UNESCO verdensarven i Grønland

I sommeren 2004 vedtog ‘The World Heritage Committee’ at optage Ilulissat Isfjord på Verdensarvslisten. Ilulissat Isfjord blev dermed den første lokalitet i Grønland, der fik plads på den prestigefyldte liste, og det første naturarvsområde inden for rigsfællesskabet.

Fra et foredrag på Askov Højskole hvor de på et ugekursus gik i dybden med temaet UNESCO verdensarv i Danmark april 2022 (Foto Mona Østerlund)

Siden fulgte to andre  geografisk afgrænsede naturområder Kujataa – i Sydgrønland og Aasivissuit-Nipissat som ligger i Midtgrønland lige nord for polarcirklen, mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. 

Kujataa/Sydgrønland udgøres af ialt fem afgrænsede naturskønne og geologisk mega-interessante  landområder som tilsammen afspejler både  norrøn landsbrugskultur og Inuit fangerkultur samt nyere Inuit landbrugskultur.

Aasivissuit-Nipissat er et kæmpe kileformet landområde, større end Belgien, som udover ufattelig naturskønhed også rummer spor af mere end 4200 års menneskelig bosættelse. Herunder de på verdensplan helt unikke renjægerbopladser og jagtsystemer som er synlige i landskabet hvor også Grønlands største rensdyrbestand findes.

I foredraget ridses baggrunden for UNESCOs historie og arbejde med verdensarven op, og jeg fortæller herunder hvorfor emnet indgår i mine foredragstilbud.

Den nyeste UNESCO verdensarv er den Grønlandske Inuitkulturs fremmeste udtryksform – trommedansen og trommesangen, som har eksisteret i årtusinder og praktiseres den dag idag.

Foredragene ledsages af mange fantastiske fotos.

Grønland har idag fire områder eller emner på UNESCO verdensarvsliste:

  • Ilulissat Isfjord (2004)
  • Kujataa  (2017)
  • Aasivissuit-Nipisat (2018)
  • Qilaatersorneq – Trommedans og -sang traditionen (2022)

Jeg leverer gerne et foredrag som går i dybden med et enkelt af disse emner eller vi kan aftale at to eller flere af emnerne belyses i et enkelt foredrag.

Vi kan altså, gerne i god tid forinden, aftale en evt. vægtning af emnerne. 

Ring gerne for en uforpligtende samtale og få afklaret tid, sted, pris mm tlf. 50 47 57 04.

Fra væggen kigger Grundtvig på mens vi sammen synger en af højskolesangbogens smukke grønlandske sange (Foto Mona Østerlund)

 

Der kan aftales om der i forbindelse med et foredrag synges en grønlandsk fællessang, også på dansk. (Foto Mona Østerlund)