Forsoning er mål for historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark
I foredraget fortæller jeg om hvorledes forholdet mellem Grønland og Danmark har nået et historisk lavpunkt som senest har udløst et omfattende undersøgelsesarbejde der skal skabe mere forståelse for relationerne mellem de to lande.
Rækken af møgsager står i kø og har ophobet sig som en betændt byld der truer med ustyrlige konsekvenser.
Det er derfor både betimeligt og på tide at der er nedfældet et kommissorium til et udredningsarbejde, der skal lave en historisk udredning som skal kaste lys på de mørke sider og forhåbentligt nå ud i alle afkroge af Rigsfællesskabet.
Det drejer sig om at få klarlagt fortidens synder, så Grønlands Inuit der er ramt eller har oplevet overgreb bliver hørt, men også om at danskerne og Danmark skal se egen fortid i øjnene.
Du kan også vælge et foredrag hvor jeg giver et overblik over de bestræbelser der har været undervejs og er i gang for at etablere et selvstændigt Grønland.
Vi kan i fællesskab efter foredraget etablere en dialog om dette forhold – ring og få en uforpligtende snak på telefon +45 50 47 57 04 eller skriv til kontakt@joernberglund.dk
Kendte og glemte – utrolige historier fra Østgrønland
I dette foredrag fortæller jeg om hvordan Hans Egede først bosatte sig i Nuuk området i sin søgen efter nordboerne. Der fandt Egede da også norrøne bosætninger som han rigtigt mente måtte være ’Vesterbygden’. Egede forfulgte længe en ide om at finde de øvrige norrøne bosættelser kaldet ’Østerbygden’ på Østkysten.
Trods flere forsøg nåede han aldrig frem til Østkysten. Storisen og den sydgående strøm har gennem århundreder effektivt isoleret den østgrønlandske befolkning. Det blev op til andre at følge op på denne ide som jeg blandt andet fortæller om i foredraget.
Østgrønland blev på denne måde af flere omgange mål for er kapløb, dels om hvem der først nåede frem til ’det uberørte Inuit folk’, dels om hvem der først fik kortlagt den lange ’ukendte’ kyststrækning og evt. til trods for at der allerede var en fast boende befolkning evt. kunne rejse suverænitets krav på landet.
I foredraget tager vi sammen vi på en rejse og nærmer os Østgrønland fra oven, fra nord, vest- og sydfra.
Foredraget inddrager viden og utrolige historier om Østgrønlands smukke folkefærd ’iiviit’. Med mange kendte og ukendte kilder blandt andre Uitsatikitseq, William Thalbitzer, Maratse.
Der inddrages egne oplevelser blandt andet fra en 2000 km kajakekspedition fra Illoqqortoormiut til Tasiilaq.
Desuden fremlægges der tanker om hvorledes koloniseringen har påvirket samfundsudviklingen og hvordan nye kræfter kan findes.
Dette foredrag blev i sit udgangspunkt til på opfordring af Peter Vagn-Jensen og afholdt første gang i januar i år:
“Jeg kontaktede Jørn, fordi vi var nogle stykker, der havde været på en hundeslæde ekspedition til NØ Grønland. Vi ønskede, at mindes denne vidunderlige tur og dette storslåede land med en middag og et spændende og unikt foredrag om Grønlands natur, kultur og befolkning. Jørn var meget lydhør og fleksibel overfor alle vores ønsker og vi havde en fantastisk middag, hvor vi nød godt af Jørns dejlige personlighed og mangfoldige viden om alle aspekter i Grønland.”
Peter Vagn-Jensen, Selchausdal gods.
Er du interesseret i dette foredrag kontakt mig gerne via mail: joernberglund@gmail eller ring på mobil + 45 50 47 57 04