Grønland og USA underskriver rammeaftale om Dundas / Thule Airbase

Thule Airbase ved Dundas fjeldet. Foto Wikipedia

Mens verden holder vejret i spænding over udfaldet af det amerikanske valg har Grønland og USA underskrevet en rammeaftale om Thule Air Base (Pituffik). Det kan måske undre, at dette sker ganske kort tid før valget. Jeg tyder det som om, at Trump administrationen måske har lugtet lunten om et snarligt valgnederlag.

Hvorfor en ny administration og præsident ikke skal levnes chance for at løbe med æren for en ny aftale der åbner for økonomiske fordele til Grønland. En aftale som har været undervejs i ganske lang tid og som nok skal lappe på USA’s lidt blakkede image. Altså som et plaster på den mediemæssige fadæse som præsident Donald Trump bevægede sig ud i med sit ’absurde’ købstilbud af Grønland.

Der tales i vide kredse om, at ånden i aftalen er, at der nu åbnes bedre mulighed for at Grønland kan drage nytte af Pituffik basen gennem nye handelsaftaler for eksempel den Serviceaftale der skal følge efter rammeaftalen. Serviceaftalen skal cementere de økonomiske og samfundsmæssige fordele, som det grønlandske samfunds skal høste ved USA’s tilstedeværelse og USA’s leje af landområdet ved Dundas fjeldet, Pituffik basen i Thule. Hvis dette ikke sker vil USA miste troværdighed.

Dundas fjeldet ved Thule Airbase – og området hvorfra Thulebefolkningen blev tvangsflyttet i slutningen af maj 1953, dengang Grønland stadig havde status som koloni. Foto Henriette Berthelsen (C)

 

Et andet interessant udkomme af dette forløb er, at Grønland underskriver aftalen uden den danske udenrigsministers underskrift. Hvilket også knæsætter den ’de facto politiske situation’, at Grønland faktisk bedriver sin egen udenrigspolitik. Og hurra for det. Men det ville undre mig meget hvis dette ikke fortsat i fremtiden vil ske i det tætte og fornuftige samarbejde der har været kendetegnende for forholdet mellem skiftende danske regeringer og det Grønlands Selvstyre, som længe har ønsket sig et større fodaftryk i udenrigspolitikken – ja at styre sine egne udenrigspolitiske anliggender.

Der er altså hermed knæsat en mulighed for det Grønlandske Selvstyre, at indgå bilaterale aftaler til gavn for landets økonomi og til styrkelse af indsatsen for at skabe en selvbåren fremtid.

Selv om det kan undre, at Trump sådan i 11.time indgår en rammeaftale angående Pituffik – Thule Air base med Grønland, uden underskrift fra den danske regering, som binder USA’s kommende administration til at lave fremtidige aftaler der er til økonomisk fordel for Grønland – skal dette også ses som en lille sejr for den grønlandske Landsstyreformand Kim Kielsen. Kielsen gjorde det ganske klart for USA, at det overhovedet ikke kunne komme på tale at Grønland var til salg, men at man i Grønland, da selvfølge var til at handle med.

Der er stadig store interesser på spil vedrørende serviceringen af Thule Airbase som udgør et trecifret millionbeløb. Servicekontrakten omfatter vedligeholdelse, byggeri, kantinedrift og så videre på Pituffik. Ifølge Ekstra Bladet 24. 10 2022 har nye interesser fundet vej til forhandlingsbordet som rækker ind i den nuværende politiske valgkamp i Danmark. Da det er værd at bemærke, at det er selskabet Vectrus Services der har kontrakten ind til 2024 hvor den skal genforhandles. I forholdsvis ubemærkethed har tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen prøvet at pleje sine interesser i den sammenhæng. Se mere herom her. 

Vil du vide mere se også: https://joernberglund.dk/

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

sixteen − 2 =