Kun for folk med stærkt hjerte og gode nerver

På Kamloops Indian Residential School kunne der gå op til 500 børn ad gangen.

Man skal være stærk i sjælen for at sætte sig ind i historien bag fundet af massegrave med over 215 børn af oprindelige folk i British Columbia, Canada. Det er nemlig også historien om kulturelt folkedrab.

Fundet af massegrave ved Kamloops Indian Residential School kom frem 22. maj.

Perry Bellegarde, som er leder af organisationen Assembly of First Nations, der repræsenterer indianske oprindelige folk i Canada udtaler at der bør laves en tilbundsgående undersøgelse.

Ifølge det Canadiske medie CBC fandtes der i årene 1831 til 1996 omkring 130 af den slags kostskoler i Canada, som gennem årene har haft omkring 150.000 tvangsfjernede børn af Indiansk, Metis og Inuit oprindelse.

Man har længe hørt tale om, at noget var galt på disse fortrinsvis katolske kostskoler. De forsvundne børn er i stort antal blot rapporteret som forsvundne eller flygtede fra anstalterne. Ingen ville tro på de overlevendes historier om at sådanne grave fandtes.

Perry Belgaarde udtaler til mediet ’The Globe and Mail’:

– De overlevende og deres familier fortjener at kende sandheden.

En undersøgelseskommission fandt i 2015, at der havde været overgreb, fejlernæring og voldtægter på skolerne og kaldte systemet et ”kulturelt folkedrab”.

Kommissionen fandt, at mindst 4.100 børn i tidens løb mistede livet efter overgreb og vanrøgt på skolerne. Det reelle tal menes dog at være meget højere.

Fundet af massegravene har skabt sorg og bestyrtelse i Grønland. I en pressemeddelelse rejser Erik Jensen fra Siumut forslag om afholdelse af en national sørgedag og skriver:

– Vi bør udvise vor medfølelse på regeringsplan og over hele landet og gøre dette på en ganske bestemt dag.

Se også:  Pavens rejse for at undskylde de oprindelige folk i Canada.

Inuit Circumpolar Council Canada: National Day for Truth and Reconciliation

Book et foredrag hos: Jørn Berglund: https://joernberglund.dk/foredrag/

Mange Inuit børn i Canada er i tidens løb blevet tvangsfjernet, heriblandt Pita Irniq som fortæller: Jeg blev kidnappet i fuldt dagslys af nogle romersk-katolske præster da jeg var 11 år i 1952, foran mine forældre, da vi boede i Naujaat på vestkysten af Hudson Bay.

2 Replies to “Kun for folk med stærkt hjerte og gode nerver”

 1. Hej Jørn

  Du skriver på din webside i artiklen “Kun for folk med stærkt hjerte og gode nerver” at der er fundet massegrave ved Kamloops Indian Residential School.
  Dette er ikke korrekt og var heller ikke i den oprindelige rapport.
  Medierne og herunder dig selv fandt på denne historie.

  Du bør undersøge tingene bedre!

  Mvh.
  Michael Henrik Larsen

  1. Hej Michael Henrik Larsen

   Tak for din interesse i mit blokindlæg. Der er flere af hinanden uafhængige kilder som fortæller om fund af massegrave ved Kamloops Indian Residential School.

   Så du må feje for egen dør inden du prøver at feje min. Se fx. avisen: Toronto Star, 1. juni 2021.

   https://www.thestar.com/news/canada/2021/06/01/this-radar-technology-helped-find-the-burial-site-of-215-children-in-kamloops-bc-could-it-find-others.html

   Med venlig hilsen Jørn Berglund Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 − 15 =