Historisk tænkning og Hans Egede

Canadisk Inuitfamilie 1917 Foto: George R. King, Wikipedia Commons

Dette indlæg er en markering af, at den norske præst Hans Egede i dag for 300 år siden flyttede til Nuuk. Hvor der allerede boede mennesker. Mennesker – Inuit som havde tusinder af års erfaring med at leve og tilpasse sig til den barske og ubønhørlige arktiske natur. Deres samfundstilpasninger stemte overens med deres årscykliske natursyn, sociale organisering, sofistikerede teknologi, holistiske tænkning, deres sange og værdier, deres åndelige verden, inuit filosofi forstået som måder at tænke. Forhold som til trods for pres og forbud stadig er levende i sproget og kulturen.  Inuit levede deres liv i overensstemmelse med naturens gang uden at underminere deres livsgrundlag. Deres livsform satte ikke det store klima aftryk, fyldte ikke havene med plastic-fantastik.

Inuit levede i Sibirien, Nordamerika og Grønland hvor ingen andre kunne overleve. Det var det samfund og disse mennesker som Hans Egede mødte og partout ville ændre ved hjælp af kristendommen og koloniseringen. Galioten ‘Haabet’ bragte Hans Egede til Grønland i 1721. Det mentale skib der afgår idag er ikke ladet med missionærer, perler, nåle og spejle – men med ny historisk forståelse og tænkning.

Det er nok derfor, at der ikke er de store faldballader idag hverken i Grønland eller Danmark til fejring af 300 året for Hans Egedes landing i Nuuk. Heldigvis er der en ny historisk tænkning i gang – en opbygning af en ny historisk bevidsthed. Tag blot ind på National Museet i København eller National Museet i Nuuk så vil man kunne fylde sig med ny historisk forståelse og komme med på nye historiske bevidstheds-skibsafgange.

Book et foredrag og hør mere derom hos:  https://joernberglund.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fifteen + thirteen =