Mulighed for bidrag til ny samarbejdsånd i arktis med simpel win/win løsning

Udsnit af den kinesiske Liu Xiaodongs maleri – malet på isen ved Uummannaq. Foto Jørn Berglund (C)

Der har længe været talt en del om hvorledes Grønland, i almindelighed og beboere i Qaanaaq Kommune i særdeleshed, bedre kunne drage fordel af den amerikanske tilstedeværelse på Thule Airbase.

Psykoterapeut og kursusarrangør Henriette Berthelsen, som har arbejdet i og besøgt Qaanaaq, beretter om hvorledes de lokale fangere og fiskere påpeger de hårde erhvervsforhold og manglende afsætningsmuligheder. Dette har ført til tanker omkring hvorledes der kunne skabes en bedre kobling mellem fangere/fiskere og de ansvarshavende på Thule Airbase.

Et stort skridt kunne være, at etablere et samarbejde mellem lokale erhvervsaktører, fangerforeningen, kommunal erhvervsudviklings initiativer i Qaanaaq Kommune og de dele af Thule basen som har med forsynings- og køkken/kantine operationer og deres ansvarshavende, at gøre. Således at, de lokale fangere og fiskere leverede og solgte lokalt fanget kød, fugle og fisk til tilberedning i basens kantiner. Frisk moskus okse, rensdyr steg. Rødfisk og skolæst i karry, hellefisk, ørred og narhvals bøffer osv. Mon ikke det også kunne højne appetit og livsglæde blandt basens personel. Ligesom det også kunne skabe glæde i,og skaffe indkomst hos, de trængte fangerfamilier.

En sådan kobling mellem lokal befolkningen og Thule basen kunne således blive til stor gensidig glæde. Set i lyset af det store behov for lokale arbejds- og indtægtsmuligheder, samt de objektivt set dårlige muligheder for frisk forsyning af råvarer til basens køkkener og kantiner, ville et sådant initiativ gøre en vigtig forskel og skabe stor forandring for relativt små midler. Det kræver forandringsvilje og lidt erhvervsudviklingspenge og måske lidt rådgivning. Måske kræver det også, at der er nogle politikere samt folk i selvstyrets- og kommunens- administration o.a., lokale erhvervsudviklings-aktører/interesser samt baseoperatører der taler mere samme.

Det kunne sågar føre til, og blive – både Præsident Joe Bidens udenrigsminister Antony Blinken og den nye Selvstyreregering i skikkelse af landstyremedlem for udenrigsanliggender Pele Brobergs første konkrete udenrigspolitiske fælleshandling og en lille såkaldt win/win situation, i en ny arktisk samarbejdsånd.

Idé og staffetten er hermed givet videre.

Book et foredrag hos:  https://joernberglund.dk/kontakt-joern/

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 × 5 =