Ny regeringskoalition i Grønland mellem Inuit Ataqatigiit (IA) og Siumut

Med tilsammen 2/3 af alle Grønlands vælgere bag sig er der lagt op til en stærk og bred koalition. Dette kan på sigt bringe en tiltrængt stabilitet og mere handlekraft til regeringsførelsen. Nyhedsmediet SermitsiaqAG skriver 5.4 2022, at Siumut har skiftet kurs: “Partiet har ikke længere en selvstændig holdning til spørgsmålet om uranudvinding.  Det vil partiet lade vælgerne afgøre ved en folkeafstemning. En politisk beslutning, der endelig har banet vejen for et IA-Siumut-samarbejde.” (Chr. Schultz-Lorentzen)

Forude venter formulering og vedtagelse af en ny fiskeripolitik som bliver den helt store lakmusprøve på det nye langsigtede regeringssamarbejde.

Ifølge nyhedsmediet KNR – Grønlands Radio og TV, skal der ligge en ny fiskerilov inden 3 år der bygger på Fiskerikommissionens nyligt gennemførte betænkningsarbejde. Opgaven er stor og skal både modernisere fiskeriet og skabe et bæredygtigt fiskeri som inddrager Naturinstituttets anbefalinger. Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil der ifølge Fiskerikommissionen være færre fisk at fange. Den nye Naalakkersuisoq for fiskeri Karl Tobiassen udtaler:

– Fangerne i yderdistrikterne lever kun af deres fangst. De får ingen offentlig understøttelse. De skal have det lettere – og det er en stor opgave.

Her ses de to partiformænd ved pressemøde 4. april 2022 og offentliggørelsen af det nye samarbejde.

Partiformændene Múte B. Egede og Erik Jensen fra hendholdsvis Inuit Ataqatigiit (IA) og Siumut ved pressemøde 4. april 2022 om ny koalitions aftale.

Har du en idé til et forum eller en foredragsaften – ring uforpligtende eller book et foredrag om fx. Rigsfælleskabet og Grønlands Selvstyre hos Jørn Berglund

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 + six =