Frontløbere for Grønlands Selvstyre før og nu

Sydgrønlands Forstanderskab samlet i Qaqortoq 1910 – den Grønlandske parlamentarismes frontløbere. Foto Jokum Møller.

Forstanderskaberne i Grønland blev på mange måder kimen til parlamentarisme, politisk medindflydelse og demokrati i Grønland. Den var groet i H. Rinks have og fik et liv på lidt over et halvt århundrede. I 1910 samledes de Sydgrønlandske Forstanderskaber i Qaqortoq under ledelse af Inspektøren af Sydgrønland O. Bendixen. De ses på fotoet foroven.

Formanden for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede, naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund, naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender Jess Svane, naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv samt Handel Vivian Motzfeldt er Selvstyrets frontløbere på rejse i Sydgrønland. Foto Naalakkersuisut.gl

Idag 10. marts 2023 slutter frontløberne for Grønlands Selvstyre under ledelse af Naalakkersuisut Siulittaasuat Muté Bourup Egede deres 4 dages rejse i Sydgrønland. Hvor de har holdt møder med borgmesteren i Kommune Kujalleq, Stine Egede, og andre samarbejdspartnere, studerende, borgere og virksomheder.

Måske har de haft mulighed for at drøfte selvforsynings forhold i Grønland med henblik på hvorledes landets egne produkter fx, kartofler kan leveres, hele året, og til hele Grønland.

Måske har de drøftet mulighederne for udvikling af turismen eller at knytte vejforbindelse mellem Narsarsuaq og Qassiarsuk fx i samarbejde med USA’s ingeniør og marinekorps i lyset af den nye amerikanske Arktiske strategi. 

Vil du vide mere om Grønlands samfund, politisk liv og historie kontakt da gerne Jørn Berglund +45 50 47 57 04. Se også joernberglund.dk

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 + 1 =