Grønland i Verden – ”Intet om os, uden os”

Naalakkersuisoq, Landstyremedlem for Selvstændighed og Udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt. Foto, Grønlands Selvstyre.

I dag præsenterede Grønlands Selvstyre en ny Arktisk Strategi med titlen: ”Grønlands udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi for 2024-2033.”

Den 26 siders strategi kan hentes her og hos Grønlands Selvstyre.

Ifølge Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) 21.02.2024 har den udenrigspolitiske strategi været flere år undervejs, idet den tidligere strategi udløb i 2020.

Der har i et par år været en vis utålmodig venten på Grønlands udenrigspolitiske strategi som klædeligt har været anset som nødvendig for, at kongeriget Danmark samlet har kunnet skabe en strategi for Arktis.

– Vi har desperat brug for at få en arktisk strategi, som er forhandlet frem i et samarbejde mellem de tre hovedstæder i rigsfællesskabet, sagde den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) på folketingets talerstol tilbage i marts 2023.

Den nye Arktiske Strategi bebuder blandt andet ønske om mere samarbejde med Nordamerika og arktiske folk.

– Særligt potentialet for et Arktisk Nordamerikansk Forum er interessant og en potentiel nyskabelse. Skriver naalakkersuisoq, Vivian Motzfeldt i forordet.

Desuden ønsker Naalakkersuisut et større fokus på samarbejde med asiatiske lande.

– Repræsentationen i Østasien skal arbejde for at fremme særligt de handels-, uddannelses-, forsknings- og kulturelle forbindelser i Asien – til Kina, Japan og Sydkorea, og om muligt andre asiatiske lande, såsom Indien, Vietnam og Singapore. For at sikre vores eksport, er det vigtigt for Grønland at have muligheden for en direkte og tæt dialog med myndigheder og aktører i Asien.  (Den Arktiske Strategi 2024-33: s17)

Endelig nærer Nalakkersuisut ønske om en større debat om indførelse af værnepligt eller etablering af civil værnepligt i Grønland, og ser fordele i  “en bedre civil udnyttelse (bedre dual-use) af kapaciteter og servicering af installationerne fra det civile samfund,” men ønsker samtidig at fastholde Grønland og Arktis som lavspændingsområde. (Den Arktiske Strategi 2024-33: s23)

– Grønland ønsker grundlæggende ikke øget militær tilstedeværelse, og at nye militære tiltag sker med udgangspunkt i bidrag til fastholdelse af lavspænding. Alt andet lige, er Grønland imod, at ikke-arktiske landes permanente militære kapaciteter udvides i Arktis for ad den vej at bidrage til oprustning af Arktis. Det skal undgås. Grønland vil ligeledes opfordre til, at der blandt arktiske lande udvises tilbageholdenhed i relation til militær oprustning. (Den Arktiske Strategi 2024-33: s23-24)

Vil du vide mere Grønland og Arktis se min hjemmeside og overvej at bestille et foredrag hos joernberglund.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

19 − fourteen =