Kujataa – hjemstavn for både Inuit og Nordboere

Kujataa – der betyder Sydgrønland blev den anden lokaltitet i Grønland  som kom på UNESCO verdensarvliste. Kujataa udgøres af ialt fem afgrænsede naturskønne, historiske og geologisk mega-interessante  landområder som tilsammen afspejler både  norrøn landsbrugskultur og Inuit fangerkultur samt nyere Inuit landbrugskultur.

Qassiarsuk,Kujataa 25.09 2022 Foto Jørn Berglund (C)
Qassiarsuk,Kujataa 25.09 2022 Foto Jørn Berglund (C)

De færreste ved, at der i det klimatisk set subarktiske Grønland har været en 1000-årig landbrugskultur. Den omfatter de fem områder hvor de norrøne tog landnam, og som bærer de gamle nordiske navne, her nævnt i parantes: Qassiarsuk (Brattahlíð), Igaliku (Gardar), Sissarluttoq, Tasikuluulik (Vatnahverfi) og Qaqortukulooq (Hvalsey). Det er disse fem områder der idag tilsammen kaldes Kujataa, og som siden 2003 har været på UNESCOs verdensarvsliste.

Du kan bestille mit megaspændende foredrag og høre den fantastiske historie om Erik den Røde og nordboernes landnam i Grønland samt deres forsvinden som stadig omgærdes af flere spørgsmål end svar. Men ikke desto mindre giver vidnesbyrd om en tid hvor nordboernes verdensbillede forandredes ved indførelsen af kristendom og opførelse af den første kirke i Nordamerika. Det naturskønne Kujataa – Sydgrønland er også hjemland for kujataarmiut – sydgrønlændere som fortsat fåreholder erhvervet i deres kultur. Se mine smukke fotos og hør historien om nordboerne og Tjodhildurs Kirke i Qassiarsuk – Brattalid hvor hendes husbond Erik den Røde opførte sin høvdingegård.

Skriv til: Kontakt@joernberglund.dk eller ring +45 50 47 57 04

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × three =