Fælles Arktisk Strategi På Vej

I dag åbnede det danske folketing og Statsminister Mette Frederiksen sagde i sin tale blandt andet, at Nordatlanten og Arktis i stigende grad er kommet i det sikkerhedspolitiske søgelys, og dermed har Færøernes og Grønlands aktive deltagelse også fået en voksende betydning. Derfor har regeringen sammen med Færøerne og Grønland taget skridtet til etableringen af et ’Kontaktudvalg’.

Læs mere om sikkerhed i Arktis i bogen ‘Sikkerhedspolitik i Arktis og Nordatlanten’.

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere udtalt om kontaktudvalget at:

– Vi skal udveksle informationer, koordinere og have en tæt dialog om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske spørgsmål med særlig betydning for Færøerne og Grønland.

Der vil blive oprettet et fælles sekretariat, hvor embedsmænd fra de tre dele af rigsfællesskabet kan forberede møderne.

Den færøske lagmand Bárður á Steig Nielsen mener også, at etableringen af et kontaktudvalget er en vigtig og ‘nødvendig modernisering af rigsfællesskabet’.

Landsstyreformand Múte Bourup Egede, har for nylig overtaget ansvaret for udenrigsanliggender efter den detroniserede Pele Broberg efter han fremkom med udtalelser om, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en fremtidig afstemning om selvstændighed. Pele Broberg fortsætter som landsstyremedlem for Erhverv og Handel.

I åbningstalen kom statsministeren også ind på den sikkerhedspolitiske situation i Arktis og Grønland.

– Ruslands adfærd i Arktis er blevet mere markant. Og vi skal holde øje med Kinas interesser i området.

– Derfor er jeg glad for, at vi nu også ser et større og stærkere engagement fra USA – Europas vigtigste allierede, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

– Danmark arbejder sammen med Grønland og Færøerne ud fra en fælles målsætning om lavspænding.

Vil du vide mere book et foredrag hos Jørn Berglund 50 47 57 04.

Den 4. oktober 2021 blev kommissorium for udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitisk kontaktudvalg mellem regeringen, Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut underskrevet. (Foto Naalakkersuisut)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eight − 5 =