Grønlands Fremtid – med spændende udfordringer

Bogen “Imperiets Børn” med undertitlen: Da Danmark vildledte FN og Grønland for at beholde sin sidste koloni. På Lindhardt og Ringhof. Jeg vil give bogen mine varmeste anbefalinger til folk med interesse for Grønland og Danmarks Historie. Foto J. Berglund (C)

 

Anne Kirstine Hermann har skrevet en meget vigtig bog om Grønland der bør læses af alle med interesse i arktiske forhold og Rigsfællesskabet.

I sin bog ’Imperiets Børn’ beskriver hun et dystert kapitel i dansk kolonihistorie hvor mange kræfter arbejdede på at gøre Grønland til en dansk landsdel – et amt i Danmark.

Det fremgår af FN-pagten fra 1945, at det internationale samfund pålagde – verdens imperier – at give deres kolonier selvstændighed.

Dette ville i sin yderste konsekvens have ført til at Danmark skulle give slip på Grønland. Men vi ved jo alle at dette aldrig skete. Bogen argumenterer at skiftende danske regeringer gennem 1940érne og 50’erne førte både grønlænderne og FN bag lyset med det formål at bevare Grønland som en del af Danmark.

Dette har på mange måder gået hårdt ud over grønlandsk inuit kultur og sprog.

Det ramte også direkte de mange grønlandske børn som på forskellig vis blev fjernet fra deres forældre, sendt til Danmark adopteret eller anbragt på institutioner. Som brikker i et større spil der gik ud på at fordanske Grønland. Bogen giver et interessant indblik i disse børns skæbner og historier fortalt af nogle af dem selv.

Grønlands fremtid bør derfor også ses i lyset af de skygger som fortiden kaster. Dette kan bidrage til bedre at forstå de grønlandske bestræbelser efter selvstændighed.

Flere interessante vinkler kan sættes på Grønlands fremtid. Det nyere retshistoriske spor, det alment menneskelige/humanistisk filosofiske, det religiøse historiske, det sociologisk antropologiske og statsdannende spor, det internationalt oprindelige folks rettighedsspor og sikkert flere andre – men kernen er og spørgsmålet bliver om man tør tale selveste Rom imod?

Hos Joernberglund.dk kan du booke et foredrag og få centrale pointer belyst – set i lyset af Grønlands fremtid – hvor er Grønland er på vej hen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × 2 =