Grønlands selvstændighed eller fri-association

Nuuk set fra kyst passagerskibet Sarfaq Ittuk på vej sydover september 2022. Foto J. Berglund (C)

I dag d. 28 april 2022 overdrog Naalakkersuisut (Grønlands regering) et forfatningsudkast til Inatsisartut (Grønlands parlament). Dette skete med tale af Naalakkersuisut Siulittaasuat – Landstyreformand Múte Bourup Egede og til musik af Juaaka Lyberth med band, ved en symbolsk overdragelse af Forfatningskommissionens arbejde på Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet.

Kunne du tænke dig, at forstå de nærmere forhold omkring det nye forfatningsudkast kan du bestille et foredrag af mag. art. Jørn Berglund tlf 50 47 57 04.

Der er ikke tale om erklæring af en selvstændig grønlandsk nation. Dertil tilsiger realpolitiske hensyn, at der først bør etableres et bæredygtigt kulturelt og samfundsøkonomisk fundament.

Foredraget fremlægger tanker om hvordan dette kan skabes og giver bud på vejen dertil.

 

Selvstyretårnet en regnfuld septemberdag 2022. Foto J. Berglund (C)

 

I den forbindelse identifiserer jeg tre hovedspørgsmål eller forhold der er indbyrdes afhængige og som derfor bliver afgørende for skabelsen af en kulturel og samfundsøkonomisk bæredygtighed.

Mange vigtige udfordringer ligger i af finde de rette veje og midler til at nå disse mål. Der kan anføres en række andre mindre delmål. Du kan høre mere om dette ved, at aftale og booke et foredrag af mag. art Jørn Berglund via Joernberglund.dk

Du vil også høre om muligheder og behov for at omtænke sikkerheds- og udenrigspolitiske spørgsmål herunder hævelse af beskatning, leje- og afgifter relateret til militære installationer radar base, luftvejs- og havnefaciliteter.

Endelig vil du høre om en ordning som kaldes ’fri association’ der tænkes etableret i forholdt til Danmark og EU, samt andre nationalstater herunder Canada og USA.

Skabelse og indgåelse af sådanne ordninger kan måske udfylde det politiske vacuum der er opstået mellem Danmark og Grønland efter vedtagelsen af Selvstyreloven.

Vil du arrangere er foredrag eller et debat arrangement skriv eller ring til +45 50 47 57 04.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nineteen + 8 =