Historisk lavpunkt udløser udredningsarbejde

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og Landstyreformand Múte Bourup Egede, ved pressemøde Nuuk 22.6.2023 (Foto Naalakkersuisut.gl)

Søger du, at øge din forståelse eller vil du indgå i en dialog om relationer mellem Danmark og Grønland, tilbyder jeg at holde foredrag om det.

De fleste er nok klar over at forholdet mellem Grønland og Danmark har nået et historisk lavpunkt, som nu også har udløst et omfattende undersøgelsesarbejde.

Ligesom udredningsarbejdet har som mål, vil jeg med mine foredrag også gerne bidrage til at der skabes en god og informeret dialog om de udfordringer der er opstået.

Men man kommer desværre ikke uden om, at rækken af møgsager står i kø.

Det er derfor betimeligt, at der er nedfældet et kommissorium til et udredningsarbejde der skal lave en historisk udredning som skal kaste lys på de mørke sider i relationerne mellem Danmark og Grønland.

Det drejer sig altså om, at få klarlagt fortidens synder, så Grønlands Inuit der er ramt eller har oplevet overgreb bliver hørt, men også om at danskerne og Danmark skal se egen fortid i øjnene.

Kommissoriet siger at:

– Den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark skal på et fagligt grundlag udgøre et bidrag til en fælles proces om at afdække og forstå historien, erkende konsekvenserne af de beslutninger, som blev truffet, og de handlinger, som blev gennemført, for derigennem at skabe forudsætning for forsoning med fortiden.    

Udredningen skal endvidere omhandle de væsentligste beslutninger, begivenheder og øvrige forhold , handlinger og forløb, som medvirkede til at præge udviklingen af Grønland, forholdet mellem Grønland og Danmark, eller som fik konsekvenser for den grønlandske befolkning.

Du kan hente og læse hele kommissoriet  her.

Landsstyreformand Múte B. Egede siger om kommissoriet i en pressemeddelelse:

-Alle grønlændere lever med omkostningerne af relationen mellem Grønland og Danmark, som har haft omfattende konsekvenser for Grønlands udvikling. Nogen lever med dybe personlige ar, mens andre er berørt gennem nære relationer. En ting er dog sikkert: alle grønlændere lever med konsekvenserne.

I de seneste 10 år har jeg gennem min foredragsvirksomhed selv arbejdet på at øge forståelsen mellem Grønland og Danmark som også er målet for det omtalte undersøgelsesarbejde og hilser det derfor særdeles velkomment.

Så er du interesseret i hvordan jeg som foredragsholder, beriget med både med dansk- og grønlandsk Inuit kulturbaggrund har levet og søgt forståelse af relationerne mellem Grønland og Danmark,  kan du bestille et foredrag hos mig på tlf. +45 50 47 57 04.

Kig også ind på min hjemmeside og se andre spændende foredrags tilbud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 + 9 =